Kaalheid bij mannen: feiten, erfelijkheid, oorzaken & behandelopties

Haarverlies is een veelvoorkomend probleem bij mannen en kan een grote impact hebben op zelfvertrouwen en zelfbeeld. Kaalheid is een natuurlijk proces en er zijn verschillende factoren die hieraan kunnen bijdragen. We gaan hier dieper in op haarverlies, de erfelijkheidsfactor, andere mogelijke oorzaken, haargroeimiddelen, haartransplantatie en toupetten/haarstukken als behandelingsopties.

Wil je weten met welk haar wij werken & waar wij specialist in zijn?

Kaalheid is bij mannen een veelvoorkomend probleem dat vaak erfelijk is bepaald, maar ook andere oorzaken kan hebben. Er zijn verschillende behandelingsopties beschikbaar, waaronder haargroeimiddelen, haartransplantatie en het gebruik van toupetten/haarstukken. Het is belangrijk dat als jij je zorgen maakt over haarverlies, dat met een dermatoloog of met ons als haarspecialist te bespreken. Zo kan de meest geschikte oplossing voor jouw situatie bepaald worden en kun jij weer blij zijn met je haar.

Voor mannen die niet geïnteresseerd zijn in chirurgische ingrepen of medicijnen, bieden toupetten en haarstukken een goede en natuurlijke oplossing. Deze kunnen direct op de hoofdhuid worden bevestigd en een realistische uitstraling bieden. Moderne haarstukken voelen lichtgewicht, zitten comfortabel en worden aangeboden in verschillende stijlen en kleuren.

Haartransplantatie is een effectievere en permanente oplossing voor kaalheid bij mannen. Tijdens deze procedure worden haarzakjes van een donorgebied getransplanteerd naar het gebied met haarverlies. De meest gangbare techniek is de FUE-methode (Follicular Unit Extraction), waarbij individuele haarzakjes worden geoogst en getransplanteerd. De resultaten zijn over het algemeen natuurlijk ogend haar dat blijvend i
Er zijn enorm veel haargroeimiddelen op de markt, variërend van shampoos en lotions tot medicatie. Minoxidil en Finasteride zijn twee veelgebruikte medicijnen die de haargroei kunnen stimuleren en het verlies van haar kunnen vertragen. Het is belangrijk om te weten dat niet alle producten effectief zijn bij elke persoon en dat de resultaten kunnen variëren.
Hoewel erfelijkheid de meest voorkomende oorzaak is, zijn er ook andere factoren die bijdragen aan haarverlies bij mannen. Stress, slechte voeding, medicatie, hormonale veranderingen en ziekten kunnen allemaal haaruitval veroorzaken of verergeren.
Is kaalheid bij mannen erfelijk? Ja, erfelijkheid speelt een cruciale rol in het ontstaan van kaalheid bij mannen. Als je vader, grootvader of ooms (vroeg) kaal waren, is de kans groter dat ook jij (vroeg) kaal wordt. Dit komt doordat genen een belangrijke rol spelen bij de gevoeligheid van haarzakjes voor DHT.
Haarverlies begint vaak met dunner wordend haar en kan uiteindelijk leiden tot volledige kaalheid. Dit proces, bekend als alopecia, is bij mannen vaak genetisch bepaald en wordt androgene alopecia genoemd. Dit type haaruitval wordt vaak geassocieerd met hormonen, met name dihydrotestosteron (DHT), dat haarzakjes kan beschadigen en de haargroeicyclus kan verkorten.

Boek een informatiegesprek

 Dat kan gewoon vanuit je eigen huis via beeldbellen. Of maak een afspraak in één van onze salons.