Soorten alopecia

Er zijn veel verschillende soorten alopecia, elk met verschillende kenmerken en effecten. Misschien weet je al welke vorm van alopecia je hebt of juist nog helemaal niet. Hieronder hebben we verschillende vormen van alopecia voor je op een rijtje gezet.

Dit type alopecia wordt veroorzaakt door herhaalde fysieke stress op het haar, zoals strakke kapsels, weaves of het gebruik van extensies. Dit kan leiden tot haarbreuk en haarverlies op bepaalde delen van de hoofdhuid.
De meest voorkomende vorm van alopecia bij vrouwen. Wordt vaak aangeduid als “vrouwelijke kaalheid”en wordt veroorzaakt door genetische aanleg en hormonale factoren. Vrouwen met androgenetische alopecia ervaren doorgaans dunner wordend haar op de kruin en de scheiding wordt breder. Het haar kan ook over de hele hoofdhuid dunner worden.
Een auto-immuunziekte waarbij het immuunsysteem de haarzakjes aanvalt, wat leidt tot plotselinge en onvoorspelbare haaruitval. Bij alopecia areata ontstaan meestal ronde, kale plekken op de hoofdhuid, maar het kan ook andere delen van het lichaam beïnvloeden.
In sommige gevallen kan alopecia areata uitbreiden naar alopecia totalis, waarbij al het hoofdhaar verloren gaat of zelfs naar alopecia universalis, waarbij al het lichaamshaar verloren gaat. Dit kan aanzienlijke emotionele en psychologische impact hebben.
Deze vorm van haarverlies wordt vaak veroorzaakt door stress, ziekte, gewichtsverlies, medicatie of hormonale veranderingen. Het resulteert in verhoogd haarverlies waarbij meer haren dan normaal in de rustfase van de haargroeicyclus terechtkomen en uitvallen.
Zelf invullen.
Is een psychische aandoening waarbij mensen de drang hebben om hun eigen haar uit te trekken. Het kan resulteren in ernstig haarverlies en beschadiging van de hoofdhuid.
Hormonale schommelingen als gevolg van zwangerschap, de menopauze, polycysteus ovariumsyndroom (PCOS) of schildklieraandoeningen kunnen leiden tot haarverlies bij vrouwen.
Is een aandoening waarbij haarverlies optreedt aan de voorzijde en zijkanten van de hoofdhuid, meestal bij vrouwen in en na de menopauze. Deze aandoening wordt gekenmerkt door littekens en haaruitval en kan leiden tot blijvend haarverlies. FFA wordt verondersteld het gevolg te zijn van een auto-immuunreactie waarbij het immuunsysteem de haarzakjes aanvalt.
Sommige medicijnen hebben direct invloed op de conditie van je eigen haar. Lees altijd de bijsluiter voor eventuele bijwerkingen of laat je adviseren door een arts.
Alopecia areata is een auto-immuunziekte waarbij het lichaam haarzakjes aanvalt. “Monocularis” verwijst naar een specifieke vorm waarbij haarverlies zich slechts op één plek op de hoofdhuid voordoet.
Afhankelijk van de soort, zwaarte en duur van de kuur kan je eigen haar uitvallen. In de meeste gevallen komt je haar binnen 6 maanden na de laatste chemokuur weer terug. Vaak voller en met meer krul.
Of je haar gaat uitvallen hangt onder andere af van de plaats, zwaarte en duur van een kuur. Over het algemeen komt je haar, na het stoppen met bestraling, binnen circa 6 maanden terug. De kans dat haarzakjes voor altijd beschadigd worden tijdens bestraling is wel veel hoger dan bij een chemokuur. Er kan blijvende kaalheid ontstaan.
Een zeldzame vorm van permanente haaruitval die wordt gekenmerkt door littekenvorming en haarloze plekken op de hoofdhuid.
Haarverlies als gevolg van brandwonden is meestal het gevolg van schade aan de haarfollikels en kan zowel tijdelijk als permanent zijn, afhankelijk van de ernst van de brandwonden. Littekenweefsel kan de haargroei in het aangetaste gebied belemmeren.
Stress kan leiden tot tijdelijk haarverlies, bekend als telogeen effluvium. Dit type haarverlies ontstaat wanneer een groot aantal haarzakjes in de rustfase (telogene fase) terechtkomt en vervolgens uitvallen. Het haarverlies is meestal diffuus en herstelt na verloop van tijd.
Een ontstekingsaandoening waarbij het immuunsysteem de haarzakjes aanvalt, kan leiden tot permanente haaruitval.
Verwijst naar natuurlijk haarverlies dat optreedt naarmate mensen ouder worden. Het haar wordt dunner en de haargroei vertraagt na verloop van tijd.
Haarverlies dat zich gelijkmatig over de hoofdhuid verspreidt en meestal wordt veroorzaakt door factoren zoals stress, voedingstekorten, medicijnen of ziekten.

Vorm van haarverlies die wordt veroorzaakt door littekens in de hoofdhuid. Deze littekens kunnen ontstaan door verschillende oorzaken, waaronder brandwonden, verwondingen of huidaandoeningen.

Haarverlies als gevolg van fysieke schade of manipulatie van de hoofdhuid, zoals strakke kapsels, clips of herhaaldelijk gebruik van hitte-tools.