Haarverlies door chemo

Je hebt te horen gekregen dat je door de chemotherapie misschien of zeker te maken krijgt met haarverlies.

We begrijpen dat dit een uitdagende en emotionele periode in je leven kan zijn en we staan voor je klaar om je te voorzien van informatie en ondersteuning tijdens dit proces.

Wat als je je haar gaat verliezen?

Het nieuws van een kankerdiagnose en de aanstaande chemotherapie behandeling kunnen overweldigend zijn. Het vooruitzicht van haarverlies kan een extra zorgpunt zijn. Veel vrouwen hebben deze weg al bewandeld en hebben manieren gevonden om met haarverlies om te gaan. Hier delen we informatie en ervaringen om je te helpen je voor te bereiden op wat gaat komen en hoe de beste keuzes voor jezelf te maken.

Het is belangrijk om je zelfvertrouwen en eigenwaarde te behouden tijdens de behandeling. Gelukkig zijn er verschillende haaroplossingen beschikbaar. Zoals haarwerken, pruiken, haarstukken, headwraps en sjaals.

Onderneem op tijd actie!  We adviseren je om voor je eerste of tweede chemokuur bij ons langs te komen om een vrijblijvend intakegesprek in te plannen, ook als je nog niet zeker bent of je wel of niet je haar gaat verliezen. Als je haar al aan het uitvallen is, is het soms moeilijker om een goede beslissing te nemen en het kan simpelweg fijn zijn enigszins voorbereid te zijn op dat wat kan komen. Wat bijvoorbeeld veel mensen niet weten is dat je “haarpijn” kunt ervaren, een aantal dagen voordat haar uitvalt. Om te omschrijven hoe dat is nemen we vaak het voorbeeld van een te strak zittende paardenstaart: dat voelt als talloze hele kleine prikjes op je hoofdhuid, als een blauwe plek. Tijdens een kennismakingsgesprek zullen we verschillende mogelijkheden met je bespreken zoals de diverse haarkwaliteiten, haaroplossingen en de daarmee gepaard gaande kosten. We kunnen je haar en de valling ervan goed bekijken en aan de hand daarvan, samen met jou, een passende haaroplossing uitzoeken. Ook is het belangrijk dat we je hoofdmaat opmeten, zodat een eventueel haarwerk goed passend en lekker op je hoofd zit. Mocht je je haar niet verliezen, vinden wij dat alleen maar fijn en zit je nergens aan vast.

Het is verstandig om voordat je aan een kuur begint alvast met een andere haar- en hoofdhuidverzorging van start te gaan door milde shampoos, natuurlijke conditioners te gaan gebruiken. Denk ook aan plantenoliën om je hoofdhuid mee te voeden en een Detox kleimasker om je hoofdhuid te reinigen.

[Meer info over onze producten wij werken met Hairborist]

Je kan zelf je hoofdhuid masseren voor een betere doorbloeding van je hoofdhuid en de doorbloeding naar de haarzakjes. Een zacht mutsje kan je hoofdhuid beschermen en is ook fijn om tijdens het slapen te dragen. Het kan best fris zijn als je minder haren hebt. Je krijgt van ons dan ook altijd een mutsje mee.

Tips als je haar niet volledig uitvalt:

  • Was het haar minder vaak en met lauw water
  • Gebruik zo min mogelijk haarstylingsproducten
  • Droog je haar voorzichtig, gebruik geen hete föhns of andere warmte tools
  • Kam je haar met een grove kam of borstel het met een zachte borstel

We plannen eerst een vrijblijvend kennismakingsgesprek.
We willen graag weten wie jij bent! Horen graag jouw wensen, leggen je de verschillende haaroplossingen uit en gaan samen met jou zoeken wat past bij jou. Als je een haarstuk hebt uitgezocht reserveren we deze alvast voor je.

Wanneer haal je je haar eraf?
Doe je dat als je haaruitval begint of vlak daarvoor? Die keuze is uiteraard aan jou. Wij vinden het belangrijk dat je zelf regie houdt en dat je zelf kiest wanneer we je haren knippen. Wel is ons advies om voordat het haar uitvalt je haren vrij kort te laten knippen of scheren met een tondeuse. Dat laatste doen wij altijd met een opzetstukje zodat er nog wat haar op je hoofd overblijft. Dat is een stuk sympathieker en zachter voor je hoofdhuid.

Voordelen van het vroegtijdig korter knippen van je haar!
Het ziet er vaak een stuk voller uit en daardoor valt je haaruitval minder op, hetgeen kan helpen om de overgang naar verliezend haar makkelijker te maken.

In sommige gevallen is kiezen voor de coldcap therapie (ook wel hoofdhuid-koeling genoemd) mogelijk. Niet iedereen komt hier voor in aanmerking, want de werking van deze cap is afhankelijk van de dosering en het type chemotherapie die je krijgt. Door de kou van de ijsmuts vermindert de doorbloeding van je hoofdhuid waardoor de chemo minder tot bij je haarwortels kan komen, deze minder beschadigd raken en haren behouden blijven. Coldcap therapy neemt tijd in beslag. Houd er rekening mee dat het heel koud is: de koelgel die door de kap loopt heeft een temperatuur van 6 graden onder nul en vooral het eerste kwartier is dat erg onaangenaam. Een bijwerking kan zijn dat je last van hoofdpijn krijgt. Hoofdpijn die vaak met paracetamol te verlichten is. Inmiddels bieden bijna alle ziekenhuizen in Nederland deze behandeling aan. De slagingskans van hoofdhuidkoeling hangt af van welk type chemo je krijgt en varieert daardoor van 8% tot 98%.

Link naar de podcast

Yes, je hebt je laatste kuur erop zitten en je haren gaan weer groeien. Mooi, maar het kan zijn dat je nog enigszins voor een verrassing komt te staan. De structuur van het haar kan veranderd zijn, dus als je bijvoorbeeld glad en steil haar had, kan het zijn dat je opeens een bos krullen krijgt. Deze krullen worden ook wel “chemokrullen” genoemd. In de meeste gevallen verdwijnen deze chemo krullen weer en komt de oude textuur van het haar gewoon terug.

Het is het beste om je nieuwe haar niet te kleuren met een traditionele kleuring. Het haar is nog kwetsbaar en de hoofdhuid gevoelig. Het duurt ongeveer één jaar of langer voordat je haargroei en follikels weer helemaal gezond zijn. Het is verstandig je haar en huid in die tijd zo min mogelijk te belasten en voorzichtig te behandelen.

Als je toch wilt kleuren, adviseren wij je dit te doen met een natuurlijk plantenkleuring. Voor wie die denkt ‘Dat wordt toch heel rood, zoals henna?’ Nee, er zijn tal van te realiseren kleuren mogelijk, ook koele kleuren.

Voor styling adviseren we ook volledig natuurlijke producten. Knippen kan natuurlijk altijd, ook wanneer je jouw haaroplossing niet meer wilt dragen. Je bent bij ons altijd welkom!

Boek een informatiegesprek

 Dat kan gewoon vanuit je eigen huis via beeldbellen. Of maak een afspraak in één van onze salons.