We staan in het magazine ‘Kopzorgen, heel de huid’, over huid- en haaraandoeningen!

Hun bedrijfsnaam klinkt als een slogan: Daan en Maan. Het zijn Danique en Manon van der Leest, een eeneiige tweeling, geboren op een schrikkeldag, 35 jaar oud, maar feitelijk dus pas zeven verjaardagen verder. Net als hun moeder kregen ze op jonge leeftijd last van haaruitval. Beiden zijn gezegend met een heel lichte huid en twinkelende pretogen. “Wij ervaren nog steeds ups en downs met ons haarverlies en dat is dus heel normaal.” Sinds een jaar hebben ze een eigen haarboetiek op twee locaties. Op het werk dragen ze allebei een shirt met op de achterzijde de tekst: ‘We are better together’. Die lijfspreuk past bij hun leven.
Ze hadden altijd al dun haar, “een beetje als die baby’s met zo’n Zwitsal-krul.” Rond hun 17de merkten ze verder haarverlies op. Daan zat toen al in een kapsalon en was op die leeftijd al vrij handig in extensions plus allerlei andere trucjes om het haar wat voller te doen lijken. Maan zat nog op de middelbare school. Het effect van dat haarverlies? Beiden voelden zich minder mooi en aantrekkelijk. Daan vroeg zich af: “Als mensen mijn echte haar konden zien, ben ik dan nog goed genoeg? Ik ging vanuit de kapsalon al snel in een haarwerksalon werken want – om eerlijk te zijn – de gewone prietpraatgesprekken in de kapsalon pasten niet bij mij. Ik ging mij specialiseren in het haarwerkersvak. Ook om mijzelf en mijn familie in de toekomst te helpen.” “Jij was altijd al heel oplossingsgericht; voor mij was het anders”, voegt Maan toe. “Mijn zelfbeeld veranderde en mijn gevoel voor eigenwaarde nam af. Ik was eigenlijk alleen maar bezig met het verbergen van mijn haarprobleem. Vroeger had ik er zelfs nachtmerries over, waarin ik al mijn haar verloor.” Beiden hebben altijd nog een dun laagje eigen haar, maar vooral Daan worstelde met de vraag: “Wanneer stap ik over op een haarwerk? Die strijd was heel lastig.”

Kwetsbaarheid en kracht

Helpt het als je zus ook alopecia androgenetica heeft?

Maan: “Zeker, je hebt iemand die hetzelfde doormaakt, waardoor je onzekerheden gewoon bespreekbaar zijn. Ik was niet alleen, we deden het samen. En het scheelde natuurlijk ook dat Danique kapper was en later haarwerkspecialist. Dat maakte het voor mij makkelijker, maar soms ook lastiger omdat zij daar al snel zo open over durfde te zijn. Zelf was ik daar nog niet klaar voor.” Voor Daan gold dat ze al in een haarwerksalon werkte: “Omdat ik het er altijd met mijn klanten over kon hebben, was haarverlies voor mij een soort van normaal. Manon had het er moeilijker mee, bijvoorbeeld op verjaardagen of met vrienden.” Samen: “Uiteindelijk hebben wij van ons minpunt ons pluspunt gemaakt en van onze kwetsbaarheid onze kracht.” Zij probeerden eerder van alles uit: shampoos, vitaminepoeders, haarlak, haarpoeders en ga zo door. Niets hielp, waarna de gebruikelijke zoektocht volgde via de huisarts naar de dermatoloog. Met als meest praktische opbrengst een medische verklaring voor de aanvullende verzekering en een doorverwijzing voor een haarstuk.

Wie kwam op het idee een haarboetiek te beginnen? En op welk moment?

Het beslissende moment kwam op een zonnige dag tijdens een festival, een jaar geleden. Maan: “Ik weet het moment nog goed. Mijn dochtertje (3 jaar) was net klaar met haar behandeling voor een zeldzame oncologische aandoening. Dat deed mij als moeder en Danique als tante beseffen dat we moeten doen waar we blij van worden. We droomden er vroeger al van om samen een winkeltje te beginnen.” Daan valt haar bij: “En hoe mooi zou het zijn als we andere mensen met fijn haar en haarverlies zouden kunnen helpen vanuit onze ervaringsdeskundigheid. Als we hen de vrijheid kunnen teruggeven om weer van het leven te genieten.”

Bewuste keuzes

Al kunnen mensen er terecht voor een gewone knipbeurt, Daan en Maan is geen gewone haarboetiek, maar vooral een haar- en huidvriendelijke zaak. “We vinden het belangrijk dat je lekker privé bij ons in de salon kan zitten en we hebben alle tijd voor jou en jouw verhaal. Door onze ervaringsdeskundigheid hopen we dat de drempel om binnen te komen wat lager is.” Daan, de meest extraverte van het tweetal: ‘Wij zijn no-nonsense en gaan altijd op zoek naar de beste haaroplossing voor de klant. Daarnaast maakt Maan haarjuweeltjes, leuke haarbanden en andere accessoires voor het haar. Wie even wil relaxen, kan terecht in onze haarspa. We bieden een echt selfcare-momentje in Apeldoorn of Losser.” De keuze om huid- en haarvriendelijk te werken was een bewuste, aldus Daan. “We merkten dat veel mensen met haarproblemen ook huidproblemen ervaren. Zo horen we regelmatig klachten over eczeem en een supergevoelige huid. In de kappersopleiding werd hier weinig aandacht aan besteed. Een probleem is pas goed op te lossen door naar de kern te gaan en te weten waar je het over hebt.”

Julie dragen allebei een haarwerk. Wat betekent een haarwerk voor iemand met alopecia? Hebben jullie haarwerken die op elkaar lijken of juist van elkaar verschillen?

“We dragen nu allebei een Europees natuurhaarwerk dat we zelf hebben ontworpen en waarvoor we
zelf het juiste haar uitzochten.” Ook nu blijken de verschillen de schaduwen van de overeenkomsten. Maan: “Voor mijn haarwerk kies ik vaak voor donkerder haar, met een scheiding erin geknoopt zodat mijn haar direct goed zit. Meestal doe ik een knip of een haarband in en ben klaar om te gaan.” De voorkeuren van Daan liggen anders: “Ik ga eerder voor haar waar meer textuur in zit, want ik hou er niet van als mijn haar heel netjes zit. Een nonchalante look past veel beter bij mij. Op dit moment heb ik twee haarwerken die ik afwissel, de ene is rood met krul, 30 cm, en de ander lange bob, warm
bruin en wat steiler.” Ze dragen al ruim 9 jaar een haarwerk. “Voor ons betekent dat vooral dat we ons weer vrij voelen om te doen waar we zin in hebben. Of dat nu een dagje pretpark is of we op de foto gaan, of het nu stormt of hard regent: het belemmert ons niet langer in wat we willen doen.”

Emotionele impact

Op welke belemmeringen zijn jullie in het verleden gestuit?

Maan durft nu achteraf wel te constateren dat “de belemmeringen meer in mijzelf zaten dan in de ander. In mijn hoofd was iedereen bezig met mijn haarwerk. Maar in de praktijk kreeg ik eigenlijk alleen maar goede reacties. Daarnaast merk ik dat men de emotionele impact van haarverlies vaak onderschat.” Ze geeft een voorbeeld: “Vroeger durfde ik zonder haarwerk bijvoorbeeld de deur niet te openen voor de postbezorger. Met uitgaan – iets wat we allebei graag doen – in het weekend was ik altijd erg bang dat iemand aan mijn haar zou trekken. Dat zorgde voor de nodige stress en angst.

Toen ik uiteindelijk open was over mijn haarverlies en het dragen van een haarwerk, kreeg ik zoveel verbaasde reacties. Want veel mensen hadden helemaal niet door dat ik überhaupt met een haarprobleem kampte of een haarwerk droeg. Dat was eigenlijk het grootste compliment.” Daan had
lang het gevoel tussen wal en schip te zijn beland, juist omdat ze niet helemaal kaal is. “Mijn grootste belemmering was dat ik wou dat mijn haarverlies juist meer zichtbaar zou zijn. Doordat ik alopecia androgenetica heb, is mijn haar over het geheel dun. Daardoor hield ik mezelf voor dat een haarstuk nog niet noodzakelijk was. Een andere belemmering is dat mensen mijn haarverlies vaak associëren met kanker. Daardoor heb ik vaak moeten uitleggen dat ik niet ziek ben, maar dat het ‘gewoon’chronisch haarverlies is.”

Heeft kaal-zijn ook zijn voordelen?

Terwijl op de achtergrond bij Daan honden hoorbaar zijn en bij Maan een baby van anderhalf jaar, antwoordt Daan: “Ja, bij een hittegolf kan ik ervoor kiezen dat ik mijn haar afdoe als ik daar zin in heb. En één van de grootste voordelen, voor mij is dat ik mijn haar kan matchen bij mijn outfit of hoe
ik me voel.” Voor Maan telt vooral het praktische gemak: “Het allergrootste voordeel is dat ik ’s ochtends supersnel klaar ben. Ik zet mijn haarwerk op, doe een knipje in en ik ben klaar om te gaan. Ik heb zelf nooit mooi haar gehad en nu kan ik zelf mijn haar uitzoeken voor een haarwerk; die
keuzemogelijk is heel aantrekkelijk.”

Wat is jullie belangrijkste advies aan mensen die hun haardos verliezen?

Daan: “Als we iets zouden willen meegeven, is het vooral: kies een haaroplossing die bij jou past. Kies bijvoorbeeld voor natuurlijke producten, haarpoeders of headwraps. Neem de tijd om te onderzoeken welke keuzes er zijn en doe geen emotionele aankoop. Laat je goed informeren!” Maan knikt instemmend: “Je staat er niet alleen voor. Een goed gevoel bij je haarspecialist is essentieel, zodat je weloverwogen voor een passende haaroplossing kan kiezen.” Trots Goedlachs en enthousiast: “We zijn eigenlijk best wel trots dat we door onze kijk en ervaringen te delen eraan bijdragen het taboe rondom haarverlies te doorbreken. We gunnen het iedereen om dit niet alleen te hoeven doen. Ons haarverlies definieert ons niet langer, wat dat betreft zijn we
inmiddels stukken zelfverzekerder.”